torsdag 17 november 2011

Less is more

Less is more, åtminstone när det gäller skarpt blixtljus inomhus!

Alldeles för ofta händer det att barnen gör något som man vill föreviga med kameran, oftast är klockan efter 18. Här i kalla svedala innebär det att det är kolmörkt utomhus och den enda belysningen man har att tillgå är från små punktbelysningar och kanske från TV:n.

Hur gör man då för att få en någorlunda okey spontanbild ? Ja, klämmer du bara dit blixten på kameran och kör på Auto-läget så kommer du få en bild med en ljus cirkel i mitten och fula svarta skuggor på väggarna. Lite bättre blir det om du studsar blixten mot taket eller väggen, men det är inte alltid den typ av bild man är sugen på(studs i taket ger ofta en ganska kontrastlös bild).

Så vad har man för knep att ta till då? Jo, det är att blixtra rakt på! Låter inte som mycket till knep?! Men knepet är att blixtra SÅ LITE som möjligt. Jobba med det befintliga ljuset och använd bara blixten för att lägga till det sista. 

Okey, så Less is more - men hur gör jag? Du rattar in kameran på M-anuellt läge. Väljer en bländare med så stort ljusinsläpp som du tror är användbart för din bild, gissningvis mellan 4 och 5.6. Sen sätter du slutartiden på den längsta tid du kan hålla kameran stadigt och fånga barnen med. Jag landar på cirka 1/40 - 1/60. Som slutkläm så drar du upp ISO värdet så högt du kan utan att bilden blir för brusig. Runt ISO 800 brukar inte vara några problem med en modern kamera.

Kamerainställningar:

  • M-anuellt läge
  • Bländare, F4-5.6
  • Slutare: 1/40 - 1/60
  • ISO: 800
 Då blixten styrs av E-TTL så kommer den skicka ut en förblixt för att kolla hur mycket ljus som behövs för att få en välexponerad bild. Då du valt en ganska stor bländare, en ganska lång slutartid och en hög ISO, så behöver blixten bara ge lite extra ljus och på så vis så får du en naturligare bild utan fula skuggor!

Practise makes perfect :-)

// Lazze

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar